Животновъдите не вярват, че в Брюксел ще има положителен за тях резултат
Животновъдите не вярват, че в Брюксел ще има положителен за тях резултат / netinfo
Не вярваме на никого, имам чувството, че пак ще ни излъжат.” Така фермерът Руско Енчев коментира съобщението, че днес на срещата в Брюксел е намерен вариант за отпускане на държавна помощ на млекопроизводителите.

Днес около 40 фермери от Добричка и Силистренска област се включиха в протеста край село Кайнарджа. „Настояваме да си получим субсидията за април, май и юни, за да започнем да купуваме фуражи за животните”, заяви Енчев и допълни, че фермерите ще изчакат крйния резултат от преговорите в Брюскел и тогава ще решат, дали да продължат протеста.

Както Дарик радио съобщи, еврокомисарят по земеделие Мариан Фишер Боел се срещна с вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева и министъра на земеделието и храните Валери Цветанов в Брюксел. Еврокомисар Боел е приела с разбиране проблемите на млечния сектор в България. Вариант за отпускане на държавна помощ ще бъде обсъден със службите на Европейската комисия утре по време на техническа среща с участието на представители от МЗХ и ДФ „Земеделие”.

В същото време днес на пътя Русе - Бяла протестираха птицевъди от Добричко и техни колеги от Русенска област. „Не вярвам, че ще се получи нещо положително от срещата в Брюксел. Нас просто гледат да ни унищожат”, коментира председателят на Асоциацията на птицевъдите Стоян Пантелеймонов. Той съобщи, че от общо шест гъши ферми в Добричко, в 4 вече са влезли съдия-изпълнители и описват имуществото на птицевъдите заради задължения към фуражните заводи.