Жители на Одринци и Долина искат прокуратурата да посочи виновните за наводнението
Жители на Одринци и Долина искат прокуратурата да посочи виновните за наводнението / Областна администрация Добрич

Жители на селата Одринци и Долина пуснаха жалба до Окръжна прокуратура с искане да се потърси наказателна отговорност от виновните за наводнението в началото на февруари, съобщи за Дарик Георги Градинаров, който има имот в село Одринци.  Към жалбата са приложени подписите на около 30 жители от двете села. „Важно е да започне да се търси отговорност на хора, които не си вършат работата. Не може коритото на Суха река да не е чистено 20 години и да търсим причина за наводнението в природата. Не е виновна природата, виновни са тези, които не си свършиха работа въпреки нашите предупреждения”, коментира Градинаров.

Той припомни, че дни преди бедствието жителите на двете села пуснаха жалба до министър-председателя с около стотина подписа, в която настояваха да се вземат спешни мерки за почистване на коритото на Суха река. Вече има отговор от канцеларията на премиера, с който жителите се информират, че е разпоредена проверка за установяване на причините за наводнението. Разпореждането е изпратено до МРРБ, МВР и Областна управа - Добрич. След около месец ще очакваме резултатите, посочи Градинаров.

Според него най-важното сега е да се предприемат мерки, за да може водата да тече по нормалния си път - в коритото на реката. Той разказа, че към днешна дата язовир Одринци се изпуска с около 2 кубика на секунда, водата продължава да тече около реката и все още има разливи. Наводнени остават няколко двора и мазета. „В близко време водата едва ли ще се отдръпне. Нивото спада, но за да влязат машините и да започне почистване на коритото или пък правене на ново трябва всичката вода, която е там, а тя е много, да се отдръпне”, каза Градинаров.

Той отбеляза, че собствениците на залетите имоти по поречието на реката се занимават със зеленчукопроизводство, а не е ясно дали ще могат да засеят тази година. Хората се опасяват, че от застоялата вода могат да тръгнат и зарази. „Миналата година след обилния дъжд на 19 юни, водата се изтегли бързо и въпреки това имаше страшно много комари, а сега тя ще се задържи и това е притеснително”, коментира Георги Градинаров.