Жалбите за неизплатени заплати - най-многобройни в Инспекцията по труда
Жалбите за неизплатени заплати - най-многобройни в Инспекцията по труда / Дарик Добрич - архив

1442 проверки е извършила Областната инспекция по труда в Добричко от началото на годината до момента, съобщи директорът й Младен Мартинов. Съставени са 365 акта за установяване на административни нарушения и са постъпили 439 жалби и сигнали. Преобладаващи са жалбите, свързани със забавяне изплащането на трудови възнаграждения.

След намесата на Инспекцията по труда от началото на годината до сега са изплатени забавени заплати и обезщетения в размер на 451 651 лева. За същия период са установени 194 души, работещи без сключени писмени трудови договори в Добричка област. Две фирми, извършили масови уволнения, не са уведомили Агенцията по заетостта и затова са им съставени актове за неспазване на процедурата, информира Мартинов. Едната от фирмите е в шивашкия бранш и е съкратила 19 души от персонала си, а другата е в хранително-вкусовата промишленост и е освободила 28 от работниците си.

От Инспекцията по труда ще санкционират и  варненската фирма „Чико – Емо”, която има кланица в Добричка област, за неизплатени няколкомесечни трудови възнаграждения и обезщетения на работници с прекратени трудови договори, съобщи още Мартинов. Той припомни, че колбасарската фирма вече е съкратила над 400 от работниците си и е с преустановена дейност.