Община Балчик осъдена заради дупка на пътя
Община Балчик осъдена заради дупка на пътя / Дарик Добрич
Окръжен съд-Добрич потвърди решение, с което община Балчик е била осъдена да плати на застрахователно дружество сумата от 494.14 лв. за щета по автомобил, причинена от необезопасена дупка на уличното платно.
 
Гражданското дело е било заведено в Районен съд-Балчик по иск на застрахователното дружество, изплатило обезщетение на собственика на колата. Съдът в Балчик е уважил иска, като е осъдил Общината да плати и направените по делото разноски в размер на 627 лева. Решението на първоинстанционния съд е обжалвано от община Балчик с мотив, че то е постановено в противоречие със събрания доказателствен материал.

Осъдиха Община Чепеларе заради дупка на пътя
 
Инцидентът е станал вечерта на 19 август 2015г., при движение по ул.„18-та” във вилна зона „Сборно място“, община Балчик. Водачът на лек автомобил „Порше“ преминал през несигнализирана и необезопасена дупка на пътното платно, в резултат на което били увредени предна гума и джанта на автомобила.
 
Съдът отчете, че по делото липсват данни водачът да се е движел с превишена скорост, да не е съобразил пътните условия, да е бил под въздействието на алкохол. Шофьорът е карал със скорост 20-30 км/ч, но пътят бил в много лошо състояние - в неговото, а и в насрещното платно имало дупки. Макар и да опитал, той нямал възможност да избегне дупката в своето платно, при което спукал гума и едва успял да се придвижи до крайната точка на пътуването си.

Осъдиха Община Варна за повредена в улична дупка лимузина
 
Собственикът на колата е получил застрахователно обезщетение за нанесените по автомобила щети в размер на 494.14 лева. Впоследствие застрахователната компания е завела иск за същата сума срещу собственика на пътя в лицето на община Балчик.

Осъдиха община-Ямбол заради дупка на пътя


Постановеният от Окръжен съд-Добрич съдебен акт е окончателен.