Засилват мерките във връзка с африканската чума
Засилват мерките във връзка с африканската чума / областна администрация Добрич
На ГКПП Кардам е извършена проверка по повод усложнената епизоотична обстановка в страната заради болестта африканска чума по свинете, съобщават от областната управа.

Установено е, че се извършва дезинфекция на преминаващите транспортни средства. На пункта има доставен и фризер, в който да се съхраняват месо и месни продукти, които не се допускат да се внасят на територията на страната от съседна Румъния.

ОДБХ: Няма нов случай на АЧС в Добричко

На днешното заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия бе взето решение цялостната дейност по координация и изпълнение на разписаните мерки да се извършва от служители на ОДБХ Добрич с пълната подкрепа и съдействие от другите институции.
 
МВР ще засили пътния контрол за ограничаване превоза на свине. Областно пътно управление трябва да извършва почистване и дезинфекция на бетонните контейнери по паркингите, както и отбивките по пътищата от Републиканската пътна мрежа. Ще бъде отправено искане към кметовете на общини отново в най-кратък срок да предоставят списък на определените места за загробване на принудително убитите животни.