Заседанията на РИК - Добрич вече и онлайн
Заседанията на РИК - Добрич вече и онлайн / Дарик Добрич

Заседанията на РИК-Добрич ще се излъчват онлайн, съобщи за Дарик председателят на комисията Ивелина Илиева. Районната избирателна комисия започна работа на 4 април, но се очаква тази вечер да бъде нейното първо видео заседание, тъй като досега е изчаквано техническото обезпечаване за излъчване в интернет. Всеки, който иска може да проследи работата на комисията на адрес rik08.cik.bg. Освен това на сайта на ЦИК има карта, от която като се отиде на област Добрич могат да се проследят всички решения и протоколи, както и видео архивът на заседанията на Районната комисия.

Ивелина Илиева от квотата на ГЕРБ беше определена за председател на РИК-Добрич с решение на Централната избирателна комисия. Първоначално на поста беше назначена Даниела Димитрова от ГЕРБ, но впоследствие тя поиска да бъде освободена, тъй като откри, че съгласно разпоредбите на новия Изборен кодекс не може да бъде част от Райнната избирателна комисия. Димитрова е общински съветник, а според член 66 от кодекса лица, които заемат избираема длъжност в органите на държавното или местно самоуправление не могат да бъдат включвани в избирателни комисии. На нейното място в РИК влезе Антония Панайотова, а председателското място зае Ивелина Илиева. Тя е икономист по образование, работи в Областния информационен център и е областен координатор на младежката организация на ГЕРБ.

Заместник-председатели на РИК-Добрич са Диана Далакманска от квотата на БСП и Даниел Маринов от Атака. Секретар е Мелекбер Абил от ДПС. Районната избирателна комисия в Осми добрички район се състои от 15 членове.

В Добричка област ще има 382 секционни избирателни комисии, като в това число не включени подвижните комисии, които ще бъдат сформирани по-късно на базата на подадени заявления от граждани с увреждания, които имат желание да гласуват, обяви Ивелина Илиева. Тя припомни, че днес изтича срокът, в който граждани на друга държава-членка на ЕС, които отговарят на условията и желаят да гласуват в България трябва да подадат заявления за вписване в избирателните списъци.