/ iStock/Getty Images
В курортен комплекс „Албена” затварят поетапно част от хотелите. Една от основните причини е намаляващият брой туристи, след като чартърните полети бяха преустановени, а Германия обяви Северното Черноморие за опасна дестинация. През уикенда в курорта е имало над 8 000 туристи, а към момента те са още по-малко, предава NOVA.

„В момента работят 18 хотелски комплекса, има над 7000 гости. Решихме да затворим един от хотелите заради спадащата заетост, спирането на чартърните програми и по-кратките отпуски на гостите. Комплексът обаче работи, очакваме своите гости”, обясни зам.-директорът на „Албена” Христо Пенев.

Хората, резервирали стаи в затворените хотели, ще бъдат пренасочвани към други. Предстои затварянето на още едно място за настаняване. 

„Разчитаме на румънски и немски пазар. Министърът на туризма даде ясна заявка, че ще се преговаря за премахване на карантината в Германия”, обясни Пенев.

В к.к. „Албена” обаче се радват на уикенд туризъм. В събота и неделя плажовете са пълни. Според Пенев причината за това са ниските цени на плажните принадлежности. Той е категоричен, че загубите от пандемията могат само да бъдат намалени, но не и компенсирани.
NOVA