Полигон Шабла
Полигон Шабла / Областна администрация Добрич
Учението „Шабла `2019“ ще се проведе от днес до 14 юни на зенитния полигон на Военновъздушните сили в морския град, съобщават от Министерството на отбраната.
 
Ще се проведат тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътни войски.
 
Стрелбите са част от Плана за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната.

За времето от 08.00 часа на 10 юни до 19.00 часа на 14 юни за временно опасни зони за корабоплаване и въздухоплаване се обявяват участъците от въздушното и морското пространство между нос Карталбурун и нос Калиакра и линията, отстояща на 55 мили успоредно на бреговата ивица, както и пространството на височина до 40 000 м над морската повърхност.

В учението ще вземат участие представители на въоръжените сили на Република Сърбия и САЩ. 

В хода на учението са предвидени стрелби с няколко типа зенитно-ракетни комплекси по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени. От Зенитно-ракетната база участват разчети на ЗРК „Нева”, “Куб” и С-300. Пускове от полигона ще извършват още военнослужещи от 250-а бригада за ПВО на Сърбия и от американската армия в Европа.
 
За ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования е назначен командирът на Базата полковник Валери Ценов.