Запасните офицери ще изграждат военен паметник между селата Козлодуйци и Росеново
Запасните офицери ще изграждат военен паметник между селата Козлодуйци и Росеново / Дарик Добрич

Паметник на загиналите в Първата Световна война войници и офицери от 6-та Бдинска дивизия, 36-ти пехотен Козлодуйски полк и 35-ти пехотен Врачански полк ще бъде изграден между добричките села Козлодуйци и Росеново, стана ясно на днешното заседание на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Паметникът ще бъде изграден изцяло със средства на спомоществователи и ще бъде открит през септември 2017 г., предвиждат запасните офицери. За целта вече е отделен терен от 500 кв. метра в новото гробище на с.Козлодуйци, където ще бъде издигната 3-метрова фигура на войник, а на специална табела ще бъдат изписани имената на около 600 загинали войни.

Проектът е на арх. Владимир Петров, врачанският бизнесмен Тони Йорданов се е ангажирал с осигуряването на монументалната фигура, скулпторът Христо Илиев ще изпише имената върху паметната плоча, а фирмата на добричлията Иван Добрев „Монолит” ще се заеме безвъзмездно със строителните работи и изработката на съпътстващите елементи, обяви председателят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса Кольо Димитров. В момента на мястото, където се предвижда да бъде монтиран паметника, има поставена плоча, а неотдавна Областната комисия „Военни паметници” взе решение да подкрепи проекта и даде положително становище за неговото изграждане.

Запасните офицери ще изграждат военен паметник между селата Козлодуйци и Росеново
netinfo

 

 

На заседанието бяха връчени и грамоти на почетни членове на организацията от област Добрич, присъдени им от Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Сред наградените бяха полковник Стоян Стоянов, подполковник Кръстьо Омиров, капитан Владимир Димитров, полковник Кирил Ангелов и майор Пенчо Иванов. Взето бе решение за почетни членове да бъдат предложени пред Националното ръководство на Съюза още двама офицери от Добрич - полковник Яни Янев по случай неговата 85-та годишнина и подполковник Йордан Йорданов.

Запасните офицери ще изграждат военен паметник между селата Козлодуйци и Росеново
netinfo

 

Областната организация на Съюза започва подготовка по организацията на местните събрания на дружествата, на общинската и областната конференция, преди предстоящия 9-ти конгрес на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, който ще се проведе през април догодина, стана ясно още от днешното заседание.