Излезе издание с имената на 15 468 воини дали живота си за Добруджа в Първата световна война
Излезе издание с имената на 15 468 воини дали живота си за Добруджа в Първата световна война / РИМ - Добрич
Излезе издание с имената на 15 468 воини дали живота си за Добруджа в Първата световна война
89436
Излезе издание с имената на 15 468 воини дали живота си за Добруджа в Първата световна война
  • Излезе издание с имената на 15 468 воини дали живота си за Добруджа в Първата световна война

Ново издание, именувано "Те загинаха за Добруджа", ще бъде представено в 17.30 ч. в Дом-паметник "Йордан Йовков". То съдържа 15 468 имена на загинали български войници и офицери в Първата световна война, дали живота си за Добруджа. Албумът има 882 страници и е дългогодишен усърден труд на историците Петър Бойчев и Радослав Симеонов от музеите в Тутракан и Добрич. В двата града се намират двете най-големи военни гробища на територията на страната от времето на Първата световна война.

"Съвременната ни историография отдавна се нуждаеше от такова ценно издание, защото в него са поместени имената на всички български войници и офицери, загинали на Добруджанския и т.нар. Серетски фронт по време на Голямата война, архивни данни, карти, схеми, снимки, справочен апарат и др.
Огромен е броят на нашите сънародници, които търсят следите на своите дядовци и прадядовци и пазейки оскъдни документи или пожълтели от времето снимки, търсят във военните ни гробища свидетелства за техните предци. Най-често те обикалят стотици километри и дори не знаят къде да търсят дирите на отдавна изминалите времена. Именно личните срещи с тези хора подтикват авторите да започнат издирване на имената на героите, дали живота си за България, като преценяват, че тази колосална работа би била най-подходящия израз на признателност към паметта им.

Зараждането на идеята е през 2006 г. В началото на изследването авторите проучват топонимията в Северна Добруджа, както и историята на отделните войскови части, воювали на Добруджанския фронт през периода 1916 - 1918 г. В хода на проучването възниква идеята да се осъществи научноизследователска експедиция по бойния път на Трета българска армия, като първата се провежда през 2007 г., а след това следват още четири - през 2008, 2010, 2013 и 2016 г. Обходени са между 150 и 200 обекта, където са били водени битки или места, за които имат данни за погребани български военни чинове. В процеса на работа авторите установяват, че българските гробища на територията на Румъния са били най-брутално и целенасочено унищожавани от румънските власти още в първите две десетилетия след края на войната, за да се заличи споменът за освобождението на Добруджа по време на Първата световна война.
Историците класифицират българските военни гробища в Румъния в четири основни групи. Първата и най-многобройна група са тези, възникнали на терена на самото полесражение или в непосредствена близост до позициите или полевите болници. Втората група са войнишките паметници, издигани в дворовете на църквите и погребения, извършвани в манастирски комплекси. Третата група войнишки паметници в Северна Добруджа са погребенията, извършвани на терените на селски и градски гробища, в училищни и частни дворове. Четвъртата и най-интересна група са изградени и обособени като класически военни гробища, обикновено разположени на територията на граждански гробища.

Публикуването на имената на загиналите за Добруджа ще позволи да се възстанови съдбата им и мястото на погребване, където потомците ще могат да поднесат цвете и да се преклонят в тяхна памет." (Екатерина Николова-Цанева)

Още за книгата "Те загинаха за Добруджа" чуйте от съавтора на изданието Радослав Симеонов в звуковия файл. С него разговаря Таня Топалова: