Служителите на "Съдебна охрана" протестират пред Съдебната палата в Добрич
Служителите на "Съдебна охрана" протестират пред Съдебната палата в Добрич / Дарик Добрич
"Не сме втора ръка" - заявиха протестиращите пред Съдебната палата в Добрич
За увеличение на заплатите и изравняването им в сектор „Сигурност” настояха на протестен митинг пред Съдебната палата в Добрич служителите на „Съдебна охрана” в града. Те издигнаха плакати с надписи „Не сме служители втора ръка” и „Достойно отношение и достойно заплащане”.

Сред исканията на протестиращите са още отпускане на допълнителни щатни бройки в системата за покриване всички съдилища и прокуратури. 

„Протестът е провокиран от напразните обещания за вдигане на заплатите в системата, които се дават от години, но не се изпълняват. В сравнение с колегите от МВР разликата в заплатите е голяма. Имаме недостиг на кадри, заради което има обекти сред изнесените прокуратури в областта, които не са поети под охрана” – коментира пред Дарик Георги Семов – председател на Синдикалното дружество в Добрич към Синдикат „Охрана”. По думите му многократните питания и декларации, изпращани  до финансовото и правосъдното министерства са оставени без отговор. 
„Ако отново не ниобърнат внимание ще стигнем и до национален протест и ще продължаваме докато не се изпълнят исканията ни” – категоричен бе Семов. 

Малко над 600 лв. е средната заплата в системата на „Съдебна охрана” стана ясно още от протестиращите.  „Разликата със заплатите на колегите ни от полицията е около 200 лв. Ние конвоираме убийци и изнасилвачи, условията ни на труд са специфични и липсват кадри” – заяви Добромир Мавродиев. 

Общи четири жени са служители на „Съдебна охрана” в област Добрич. Една от тях – Силвия Георгиева сподели, че е на протеста, за да подкрепи справедливите искания на колегите си за по-високи заплати, равни права в сектор „Сигурност” и откриване на допълнителни работни места.