Юбилейна изложба на Красен Бербенков
Юбилейна изложба на Красен Бербенков / netinfo

Юбилейната изложба - живопис на художника Красен Бербенков ще бъде открита на 7 ноември 17.30 часа в две зали на Художествената галерия в Добрич.

Авторът е роден на 12 октомври 1956 година в Добрич. Завършил е Националната художествена академия, със специалност „живопис”, в класа на Светлин Русев. Живее във Варна и работи като преподавател в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“.

Дългогодишен член на СБХ. Има над 29 самостоятелни изложби в България, Германия, Испания, Словакия, Великобритания, Италия и Кувейт. Участвал е в 14 колективни изложби. Негови творби са собственост на много частни колекции.

Носител е на Националната награда за живопис в изложба-конкурс “Човекът и морето” през 1989 г. и на Специалната награда за живопис на община Варна през 2006 г. Номиниран е за наградите за живопис в Националната изложба на художниците - педагози, Велико Търново 2015 г., и на Националната изложба-конкурс за наградите “Алианц” България под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов през т.г.

"Това, което все още ме кара да рисувам и експериментирам, е любовта ми към цвета. Това предизвикателство, което ме кара да опитвам варианти и хармонии, ме доведе до нови пространства, чисто абстрактни, изчистени от излишна разказвателност и подробности. Съвършената картина, която се стремя да завърша, се крие в простотата на изказа. Картините, които показвам в тази експозиция, са резултат от търсения и преливания от реализъм към абстрактност.”, казва художникът Красен Бербенков.