Вълноломът в залива Болата продължава да се руши, държавата нехае
Вълноломът в залива Болата продължава да се руши, държавата нехае / община Каварна

Вече две години вълноломът в залива Болата се руши, алармира кметът на село Българево Георги Георгиев. Част от брегоукрепителното съоръжение беше разрушено преди две зими при силен щорм, припомни Георгиев. „Трябва да се вземат мерки то да бъде ремонтирано, докато още не се е случила друга силна буря, която със сигурност ще помете целия вълнолом”, коментира кметът. Той отбеляза, че кметството многократно е подавало сигнали до междуведомствената комисия по бедствия и аварии с молба да се изпратят специалисти, които да направят оценка на щетите. Изпратени били хора, които огледали пораженията, но средства за ремонт не са отпуснати. Междувременно бавно и методично буната продължава да се руши, подчерта Георгиев. Бетонните отливки - тетраподи, които първоначално поемат удара на вълната и я разбиват, за да не може тя да се удари директно в самото съоръжение, вече са пръснати навсякъде в залива. Те трябва да се пренаредят и да се залее нов бетон, подчерта кметът. Той смята, че за ремонта ще са необходими около 100 хил. лева и ако сега не се вложат тези пари „след години, ако съоръжението падне, построяването му наново ще струва милиони”.

Георгиев подчерта, че вълноломът е собственост на „Пристанищна инфраструктура”, „Морска администрация” и МОСВ, но и трите инстанции не предприемат никакви мерки. „Болата беше вписана в световната книга за най-красивите заливи в света. Това е национална гордост и въпреки това не се прави нищо”, коментира кметът.

Кметството настоява за ремонта, тъй като се опасява за безопасността на хората, които идват на плаж в залива. „Ние сме сложили знаци, че къпането е забранено и опасно, но след плажа в Каварна другият най-посещаван плаж в общината си остава Болата. Лятно време тук идват около 2 хиляди души и има опасност някой да падне в камъните и железата", коментира кметът.

Съоръжението е важно за жителите на Българево по още една причина. В района на залива се намира вододайната зона на селото, а при силни бури морската вода навлиза в нея. Случвало се е многократно питейната вода след това да има солен привкус, разказа кметът. По думите му буната е основната бариера, която може да спре морските вълни при такива бури. В Българево живеят постоянно 1500 души, а през лятото заедно с туристите хората стигат до 5000 и всички те пият вода от водоизточника, който се намира в залива. Освен това буната предпазва от морската вода и блатото в залива, където гнездят водоплаващи птици.

За да се реши проблема, ако трябва ще направим подписка и ще я изпратим до министър-председателя с искане за съдействие, посочи още кметът на Българево.