/ dariknews.bg
От ВиК искат срок от 6 месеца за отстраняване на проблема в Безмер и Гуслар
Завишено ниво на нитрати е установено във водата за питейно-битови нужди в две от селата на Община Тервел - Безмер и Гуслар, съобщи в ефира на Дарик директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова. Резултатите са установени след  две пробонабирания, извършени на 29 октомври и на 13 ноември, уточни д-р Ангелова.

В Тервелско ремонтират външни водопроводи с помощта на общината и ВиК

От РЗИ-Добрич са информирали кметовете на двете села, че подаваната във водопроводната мрежа вода не отговоря по показател нитрати на определените стандарти за качество на водата, предназначена за питейно - битови цели.

Издадено е и предписание до ВиК-Добрич за отстраняване на проблема. От водното дружество са поискали срок от шест месеца за отстраняване на проблема.

Община Тервел с одобрен проект за ремонт на водопровод

Употребата на вода със завишено съдържание на нитрати е опасна само за определени рискови групи като бебета, бременни жени, малки деца с диспепсии и възрастни, претърпели тежки оперативни интервенции на чревния тракт, подчерта още д-р Ангелова.

Съветът на здравните специалисти към рисковите групи е да не ползват вода с наднормено нитратно съдържание за питейни нужди.