Ветрогенераторният парк край Каварна е произвел 50 хиляди мегаватчаса ток
Ветрогенераторният парк край Каварна е произвел 50 хиляди мегаватчаса ток / netinfo

Ветрогенераторният парк "Калиакра уинд пауър" край Каварна е произвел близо 50 хиляди мегаватчаса електроенергия от пуска му на 1 юли 2008 г. до днес, съобщи управителят на парка Георги Петков. През декември миналата година от силата на вятъра са произведени 10 хил. мегаватчаса, а от началото на годината - 2 хил., добавя той, цитиран от БТА.

От откриването на парка всичките 35 агрегата, всеки от които с мощност 1 мегават, работят денонощно, без да се е налагало техническо прекъсване, стига да има вятър. Възобновяемата електрическа енергия постъпва в 110-киловолтова станция, собственост на "Калиакра уинд пауър" и чрез далекопровод се включва в националния енергиен пръстен, за да бъде продадена на Националната електрическа компания.

Инвеститор на ветрогенераторния парк е акционерното дружество "Калиакра уинд пауър", което е собственост на японския концерн "Мицубиши хеви индъстриз" и българското инженерингово дружество Инос - 1.

Инвестицията е на стойност 60 млн. евро, паркът е разположен на площ 2700 дка и по предварителни разчети трябва да работи по 2105 часа в годината. По прогнозни разчети годишно очакваме да произведем 79 хил. мегаватчаса електроенергия, отбелязва още Петков.