Варненският Апелативен съд остави в ареста двама добруджанци
Варненският Апелативен съд остави в ареста двама добруджанци / sxc.hu

Състав на Апелативен съд Варна потвърди първоначалния арест на 48-годишния Мирослав Георгиев, обвиняем по досъдебно производство на РУ МВР Албена за притежанието на 9 грама марихуана, предназначена за разпространение. Втората съдебна инстанция потвърди определение на Добричкия окръжен съд от 26 февруари тази година, с което Георгиев е бил задържан под стража. Той ще бъде разследван затова, че в Кранево държал 9 грама марихуана, която била за продажба. Деянието е извършено в условията на изпитателния срок на друга присъда на обвиняемия от Районния съд в Балчик.

Апелативен съд Варна споделя изводите на първата съдебна инстанция, че събраните от първите дни на разследването доказателства категорично обосновават предположението, че  Мирослав е автор на престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Престъплението е тежко по смисъла на закона, а наказанието е от 2 до 8 години „лишаване от свобода”. Георгиев вече има в биографията си 5 присъди и това е основание за магистратите, че ако е с по-лека мярка за неотклонение той може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Определението на Варненският апелативен съд е окончателно.

В друго съдебно заседание Апелативният съд във Варна потвърди най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо Стоян Стефанов от Балчик. 26- годишният мъж е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на РУ МВР Балчик за това, че на 16 януари тази година в родния си град направил опит да убие 34-годишния Ивайло Георгиев. В началото на март Окръжният съд в Добрич е отказал да уважи молбата на обвиняемия и да измени мярката му за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека, и това определение днес бе потвърдено от втората съдебна инстанция.

Във фаталния ден Стефанов започнал да се черпи с приятели от обед. Към групата се присъединил и Ивайло. Изпитият алкохол отключил неочаквана агресия. Според обвиняемия пострадалият многократно го обиждал с думи. Напрежението ескалирало и Стоян пробол с нож гърдите на Ивайло. Сигналът за нападението бил получен на тел. 112 и само бързата намеса на лекари от МБАЛ „Св.Марина” във Варна спасили живота на пострадалия. Първоначалният арест на Стефанов е едва на 19 януари тази година, защото в продължение на три дни той се укривал.

Въпреки, че защитата на подсъдимия настоява за преквалификация на обвинението от опит за убийство в причиняване на телесна повреда, и този съд счита, че няма никакви основания за промяна на първоначалната мярка за неотклонение. Престъплението е тежко по смисъла на закона, а наказанието е от 10 до 20 години затвор. Този факт мотивира съда за извода, че ако е на свобода Стоян може да се укрие от наказателно преследване или да се опита да окаже въздействие върху неразпитани още свидетели, а с това да извърши и ново престъпление.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.