/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
Общо 18 детски площадки и места за игра, намиращи се в различни райони на междублокови пространства в Силистра, са включени в списъка за обновяване, съобщиха от общината. Те ще бъдат оборудвани с пейки за отдих, кошове за смет, ще бъдат поставени ударопоглъщащи настилки, нови съоръжения за игра, информационни табели и ограждения.

Кметът д-р Юлиян Найденов и екип от общински специалисти са инспектирали вече 18-те площадки за игра. На всяка от тях ще бъдат направени промени, за да бъдат по-безопасни.

След огледа е констатирано, че на всяка площадка има съоръжения и катерушки, които се нуждаят от ремонт, укрепване  и цветово освежаване, въпреки че са от новото поколение играчки.

Реновират Художествената галерия в Силистра по европроект

Голям процент от детските съоръжения са създадени или монтирани преди много години. Това ги прави морално и материално остарели, негодни за ползване. Констатирани са и щети по настилката.

Според специалистите, с цел предотвратяване на инциденти, е наложително някои от детските съоръжения да бъдат премахнати, поради амортизацията им и с цел опазване сигурността на децата.

При срещи с живущи в различни квартали, граждани са  изявили желание да помогнат за възстановяване на площадките с доброволен труд. По този повод от местната управа уверяват, че при подадена заявка до Общината от граждани или фирми, администрацията ще  осигури  необходимите материали  (бои, четки, дъски и свързващи елементи) и проекти или специалисти по различните ремонтни дейности.

Очаква се също да бъде стартирана процедура по ситуиране на детските площадки и включването им като обекти и места за игра на картата на града.За дейностите в бюджета на община Силистра за 2018 г. са заложени около 100 000 лева. Предстои процедура за избор на изпълнител по ЗОП.