В Силистра отпада една паралелка от план-приема след 7 клас
В Силистра отпада една паралелка от план-приема след 7 клас / Дарик Кюстендил, архив

Без прием остана една, от общо обявените в план-приема след седми клас 14 паралелки след седми клас в област Силистра. Заради недостатъчен брой ученици не е осъществен прием на първо класиране в ПГС „П. Пенев”, Силистра, специалност Строителство и архитектура/Интериорен дизайн, съобщиха от РИО на МОН, след обявяванет на резултатите от първото класиране на кандидат -гимназистите. Учениците, пожелали закритата паралелка са класирани според следващите си желания и успех и фигурират в осъществените паралелки.

В класирането тази година са участвали 300 ученици, като те представляват 33, 7 % от седмокласниците и 58 % от учениците без двойки, които имат право да кандидатстват.

Броят кандидати е по- висок от миналата година, когато се отбеляза рекорден спад до 27,7 % кандидатстващи, но не  е достигнал благоприятните нива от 36 до 38 % кандидатстващи от предходни години.

8 от 13- те паралелки (61 %) са формирани на първото класиране на максимума от 26 ученика, а средно за всички паралелки 73 % от учениците са приети по първите си желания.

С най - висок и минимален и максимален бал е паралелката чуждоезиков профил – немски език в ЕГ „П. Яворов“, Силистра.

Засега не са класирани никъде 5 ученика. Те не са имали достатъчен успех за паралелките, които са пожелали и са посочили малък брой желания. Записването на класираните ученици започва от 28 юни и ще продължи до 30 юни включително, в училищата, където са приети.