В Шабла отбелязват 120 години от рождението на Дора Габе
В Шабла отбелязват 120 години от рождението на Дора Габе / netinfo

На 1 ноември – Ден на народните будители - в Шабла ще бъдат отбелязани 120 години от рождението на Дора Габе. Инициативата е на Градската библиотека и Общинския детски комплекс и е подкрепена от всички училища и детски градини в кметството.

Обявени са два конкурса - за детска рисунка и стихотворение на тема „Морето и слънцето през нашите очи”, както и конкурс за написване на есе на тема „Почакай слънце”. На 1 ноември ще бъде открита фотодокументална изложба за живота и творчеството на Дора Габе в художествената сбирка в Шабла. В същия ден в Младежкия информационен център ще се състои спектакъл на актрисата Ралица Димова.

Проявите продължават на 5 ноември под наслов „Докосване до Дора Габе”. Те включват среща на ученици с писателя Драгни Драгнев и представяне на книгите му „Нашата Дора Габе” и „Кръгът на Дора Габе”. На 7 ноември любителите на поезията ще могат да видят състезание за майсторско изпълнение на творба на Дора Габе, след което ще бъдат обявени резултатите от проведените конкурси и награждаването на участниците.