/ www.kmeta.bg
В силистренското село Смилец е в ход подготовката за  предстоящия празник на динения маджун, който по традиция  се организира през последните дни на месец август. С идеята да се запази и  поддържа патриархалното минало, кметството в  село Смилец и самодейците при НЧ "Светлина -1906 г.” в селото през 2015 г. реализираха първата демонстрация на направа на динен маджун - "От нивата до тавата".

Пременени в народни носии, млади и стари в началото на месец май засяват бостан, за който се грижат до обирането на дините. В последната неделя от месец август се организира празник, който е съпроводен с народни песни и танци от Добруджа.

Елемент от празничната програма са и направата на ателиета с конкурсен характер: "Точилката пее"- ръчно приготвена баница, "Кулинарни динени фантазии" - изработка на динени фенери, фигурки от диня, както и атрактивно ревю на народни носии и накити от деца с дефиле на оригинална автентична детска носия.

Целта на празника е да се съхранят и предадат традициите от нашите баби и дядовци на поколенията след нас, да се изградят у младите хора качества като труд, предприемчивост, съпричастност към бита, традициите и поминъка на селото, да се приобщят към опазване, съхраняване и предаване на местното културно-историческо и природно наследство, припомня кметицата на селото Павлина Романова.

Тази година празникът ще се проведе на 26 август в местността "Гизлиджанската чешма" в село Смилец