В региона няма масови съкращения, но прекратяват срочни договори
В региона няма масови съкращения, но прекратяват срочни договори / netinfo

В Добричка област не се наблюдават масови съкращения, свързани с икономическата криза, съобщиха от Бюрото по труда. Работодателите обаче използват позволеното от Кодекса на труда прекратяване на срочните трудови договори. В този случай работникът получава обезщетение от НОИ, но не и от работодателя, както е при съкращенията.

Строителните компании пък обикновено назначават работници на договори за извършване на определена работа, които нямат фиксиран срок. Фирмите използват този вид контракти и освобождават строителите, когато преценят, което не е нарушение на трудовото законодателство, обясни Веселин Видев от Инспекцията по труда.

В Бюрото по труда не се забелязва регистриране на хора, върнали се в България, след като са останали без работа в чужбина, каза шефът му Васил Сивков. Като безработни се регистрират основно отпаднали от сезонната заетост. Между 20 и 30 са освободените от строителните фирми, потърсили работа в Бюрото по труда.

В края на ноември безработицата в областта е 6,27%, което е с 0,15 пункта повече от месец октомври. В Добрич е регистрирана безработица от 3,59%, като ръстът е 0,62 пункта. В момента Бюрото разполага с 94 свободни работни места, основно за шивачи.