В прокуратурата са внесени над 90 сигнала за явлението деца раждат деца
В прокуратурата са внесени над 90 сигнала за явлението деца раждат деца / sxc.hu

Отделите за закрила на детето при дирекциите „Социално подпомагане” в област Добрич са работили през 2014 година по 96 случая на малолетни и непълнолетни майки и бременни, съобщават от РДСП. В 91 случая е сезирана прокуратурата, като в 22 от тях са образувани досъдебни производства срещу предполагаемия баща. Срещу четирима от тях е повдигнато обвинение.

В 12 от случаите не е образувано досъдебно производство. При тях момичетата са сключили граждански брак в процеса на разследването, или пък липсват въобще данни за извършено престъпление от общ характер - непълнолетните са навършили 16 години към началото на съжителството с пълнолетен мъж.

В 5 от 96-те случая не е сезирана прокуратурата, поради това, че момичетата след един или два месеца навършват пълнолетие.

Допуснатите осиновявания през 2014 година на деца в България са 13, а в чужбина – 17, съобщават още от Регионалната дирекция за социално подпомагане. Осиновените извън страната са деца предимно от ромския етнос, на по-голяма възраст, като някои от тях са със здравословни проблеми. За тях в 6-месечния срок от вписването им в регионалния регистър не са намерени осиновители в страната.

Няма родители, самоопределили се от български етнос, които да са изоставили децата си през 2014 година.

От РДСП съобщават още, че през миналата година от регионалния регистър на деца за пълно осиновяване са отпаднали 13 деца. Причините са навършено пълнолетие, реинтеграция в биологичното семейство, преместване в социално заведение в друга област.