Генерал Тошево
Генерал Тошево / netinfo
Общинско предприятие за озеленяване, поддръжка и почистване на обществените зони ще бъде създадено в община Генерал Тошево. Това ще се случи по проект, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Очаква се предприятието да стартира през месец юли, дейността му ще продължи 16 месеца.

Сумата, с която Европейският социален фонд ще финансира начинанието, е 200 000 лева.

В новата фирма ще бъдат обучени 25 души, 12 от които ще бъдат назначени. Управленският персонал ще се състои от мениджър и счетоводител. Новонаетите ще бъдат подбрани измежду продължително безработни хора, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда“. Това е и една от основните цели на проекта – да се промени качеството на живот на тези рискови социални групи.

Кметовете на Генерал Тошево и Болград подписаха договор за сътрудничество

Дейността на предприятието ще осигури озеленяване и поддържане на общинските зелени площи, паркове, улици, градини, почистване на обществени зони за отдих, подобряване на зелената система в общината.

Новосъздаващата се общинска фирма е поредната инициатива на община Генерал Тошево, която чрез осъществяване на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще осигури нови работни места за местните жители. По тази европейска програма в община Генерал Тошево отвори врати Център за почасово предоставяне на социални услуги.
 
И двата проекта са обединени около целта да се насърчи социалното включване и интегриране в обществото на уязвими групи – трайно безработни лица, хора в нужда и неравностойно положение. По този начин те ще имат пълноценно и ефективно участие в обществото, равноправно с останалите граждани.