Кметовете на генерал Тошево и Болград пидписаха договор за сътрудничество
Кметовете на генерал Тошево и Болград пидписаха договор за сътрудничество / Община Ген. Тошево
Договор за сътрудничество между Генерал Тошево и украинския град Болград подписаха кметовете на двете общини Валентин Димитров и Сергей Димитриев. Сътрудничеството между двата града датира от 1992 г.

В момента в добруджанската община гостува делегация от Болград, водена от кмета Сергей Димитриев. Целта на визитата е укрепване и развитие на сътрудничеството между  Генерал Тошево и Болградски градски съвет, Одеска област, Украйна.

В проведените дискусии са били обсъдени възможностите за разширяване на трансграничното сътрудничество и разработката на съвместни проекти по европейски програми. Двете общини подготвят два проекта за втората покана на програма „Черноморски басейн 2014 -2020 “ по приоритет „Укрепване на трансграничните бизнес възможности в туристическия и културния сектор“, информираха от кметството в Генерал Тошево.

Първият от подготвяните проекти има инвестиционен характер и в партньорство с община Мурфатлар – Румъния, е насочен към реконструкция на обекти на културно-историческото наследство в трите района – читалище и музейна сбирка „Дора Габе“, културен дом в Мурфатлар и лятната къща на Малевински – първият кмет на Болград. Къщата на Малевински е обявена за паметник на архитектурата и историческото наследство в Украйна. Реконструкцията е свързана и предстоящите чествания през 2021 г. на 200- годишнината от създаването на Болград

Вторият проект ще се подготви от културните институции и ще бъде ориентиран към провеждането на фестивали и панаири, представящи местни продукти и традиции.