В Добрич ще правят книга и филм за таврийските българи
В Добрич ще правят книга и филм за таврийските българи / Дарик Добрич

Книга и документален филм, посветени на таврийските българи ще бъдат създадени от екипа на Регионалния исторически музей в Добрич в рамките на проект „Да помним сталинизма: Таврийските българи в Добруджа”. Проектът е партньорска инициатива на музея и Висше училище „Международен колеж“ – Добрич /ВУМК/ и е съфинансиран  от Европейския съюз в рамките на програма “Европа за гражданите, Дейност – „Жива европейска памет”.

Целта на проекта е да насърчи по-информиран обществен дебат относно историята и наследството на сталинизма и комунизма в България, посредством историческо проучване за съдбата на таврийските българи от Добруджа, депортирани в Съветския съюз през 1944 г.

Сред предвидените инициативи в рамките на проекта са организиране на обществен дебат за историята и наследството на комунизма и сталинизма в България, както и на конференция за представяне на историческите факти за депортацията на живеещите в Добруджа таврийски българи през 1944 г. Ще бъде организирано и неформално обучение за млади хора под наслов „Рядко задавани въпроси  за сталинизма и комунизма”/Добрич и селата, където са живели таврийските българи преди депортацията/. Предвижда се и създаването на интерактивен уебсайт на проекта, чрез който филмът и книгата ще станат достъпни за широката общественост.

Общият бюджет на проекта възлиза на 24 000 евро, а продължителността му е до април 2015 г.