Училище за здраве с деца, родители и учители в Албена
Училище за здраве с деца, родители и учители в Албена / Дарик Добрич, архив

От днес до 6 септември в курорен комплекс Албена ще се проведе „Училище за здраве – за деца, родители и учители”. Мероприятието е организирано от Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев” (BASORD) и Министерството на образованието и науката. То е в рамките на общоевропейкия проект „ЕРНЕ” и ще се проведе под патронажа на министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

60 родители с децата си и 20 учители ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. Ръководител на проекта за България е доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на BASORD и член на международния научен комитет на международната мрежа EPODE (за превенция на детското затлъстяване и популяризиране на правилното хранене на децата).

На всички участници в това т.нар. „училище за здраве” ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни.

Под формата на лекция-беседа ще бъдат разгледани темите за значението на традициите в храненето – Балканска диета, консумацията на плодове и зеленчуци, консумацията на вода и здравословния прием на течности, мляко и млечни продукти в менюто на българското семейство, влиянието на съня върху здравето на децата и възрастните, движението и физическата активност и тяхното благотворно влияние върху здравето.