Ученици от Каварна изложиха свои фотографски творби във Виена
Ученици от Каварна изложиха свои фотографски творби във Виена / Еко Норд

14 ученици от училищата в община Каварна показаха свои фотографии в Българския културен център Дом Витгенщайн във Виена. Изложбата, която бе открита в средата на декември, бе финал на третата еко-фотоакадемия, проведена през лятото в с. Камен бряг. Проявата се организира и спонсорира от екологичното сдружение Еко Норд, учредено от родения в Добрич фотограф Юри Чарийски, който от години живее в австрийската столица.

На откриването на изложбата присъстваха част от участниците в академията, както и кметът на с.Камен бряг Добринка Ялнъзова. 50 фотографски творби бяха представени пред австрийски журналисти, жители и гости на Виена, фотографи и хора на изкуството, представители на българската общност в столицата на Австрия. Експозицията бе открита от директора на Дом Витгенщайн Борислав Петранов. Юри Чарийски връчи на учениците дипломите им за успешно завършената еко-фотоакадемия `2011.

„Малко бях притеснена, защото не съм специалист и не знаех как творбите на нашите деца ще се възприемат във Виена. На откриването обаче професионални фотографи бяха възхитени от видяното и от способностите на българчетата", разказа Добринка Ялнъзова.

Изключителната красота на северния български бряг и неговите флора и фауна, показани в творбите на участниците в академията, бяха високо оценени от присъстващите. Някои от тях бяха идвали в Камен бряг, други за първи път усетиха духа и атмосферата на Северното Черноморие, допълни Ялнъзова.

„Творбите показват преди всичко уменията на младите автори да работят перфектно с техниката и да съумяват не само да документират красивата природа, а да вкарват умело в кадър композиция, цвят и чувство", коментира Юри Чарийски.

Тази година академията имаше приключенски характер, като бе включено обучение по подводно гмуркане с апаратура, спане на открито, алпинистки упражнения, спускания с въжета от 50м височина. Както миналата, така и тази година участниците се запознаха на живо и с известни австрийски и американски фотографи. Идеята на Юри Чарийски е в бъдеще да се включат и други специалности, например за мейкъп артисти (визажисти) и стилисти на костюми.