/ iStock/Getty Images
Гигантът от Тервел, както го наричат германски журналисти, подобрява досегашния рекорд
Трофей от сръндак, отстрелян в Държавното ловно стопанство в Тервел, е новият национален рекордьор, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие.

Оценката е поставена на Световното ловно изложение "В едно с природата" в унгарската столица Будапеща през 2021 година и вече е официално обявена от Комисията на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC).

Любопитни факти за елените

Трофеят е добит през май 2020 година, когато предварителната оценка в България му дава 232.12 точки. Комисията на CIC му присъжда по-малко - 214.9 точки, главно заради намаляване на теглото при изсъхването във времето след отстрела, поясняват от Североизточното държавно предприятие.

Гигантът от Тервел, както го наричат германски журналисти, подобрява досегашния рекорд на трофей от сръндак, отстрелян през 2014-а край село Къпиново, Велико Търновска област, и оценен със 191 точки по CIC, посочват от държавното предприятие.

Директорът на Държавното ловно стопанство в Тервел Георги Ботев припомня, че стопанството държи националния рекорд и за елен лопатар, отстрелят от германския ловец Вернер Аустерман през 2016 година.

"Трофеят е с тегло 4.750 килограма и има оценка от 208.22 точки по CIC. Хубавото сега е, че новият трофей-рекордьор остава в България, защото е добит от един от най-добрите български ловци - Ярослав Дончев", добавя директорът на стопанството, цитиран от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие.
БТА