отец Добри Чаков, протосингел на Доростолската митрополия
отец Добри Чаков, протосингел на Доростолската митрополия / netinfo
В Силистра се провежда третият Събор на  Доростолските мъченици. По традиция той е в неделята на третата седмица след Петдесетница.

Вчера в катедралния храм „Св.св. Апостоли Петър и Павел" в Силистра тържествено бяха посрещнати Светите одеждите на Света Петка Епиватска, които са изложени за поклонение в храма. Те бяха донесени в дар на Доростолската митрополия от Митрополита на Яш /Молдова/ - Теофан. Заедно с други архиереи и свещеници от Украйна, Румъния и България ще бъдат гости на Събора.

В 9 часа започва Светата божествена литургия, отслужена от на Доростолския митрополит Амвросий с участието на Русенския митрополит Наум, митрополит Агапит от Украйна и други румънски и български архиереи. Гости на Събора ще бъдат и пратеници на три румънски манастира, сред които и монахини от манастира  „Свети Емилиян Доростолски“.

Силистра е дала 21 християнски мъченици. Един от тях е Свети Дасий Доростолски. Негови мощи донесе по време на посещението си в България приживе Папа Йоан Павел Втори и те сега се пазят в силистренския катедрален храм „Свети Свети Апостоли Петър и Павел“.