Църквата отбелязва Събор на Доростолските мъченици, патриархът служи в Силистра
Църквата отбелязва Събор на Доростолските мъченици, патриархът служи в Силистра / netinfo

Първа съборна служба в чест на 21-мата Доростолски мъченици ще бъде отслужена от 10.00 часа в Катедралния храм “Св. св. Апостоли Петър и Павел” в Силистра. Службата ще бъде оглавена от Негово Високо Светейшество, Българският патриарх Неофит, в съсслужие с Доростолския митрополит Амвросий, членове на Светия синод  и представители на Поместни правословни църкви в РусияУкрайна , Молдова , Румъния и Гърция, съобщи отец Добри Чаков.

Патриарх Неофит бе посрещнат още преди ден  край село Гарванна границата на епархията от духовния клир, от областния управител на Силистра Стоян Бонев и представители на държавната власт. Снощи той посети катедралния храм “Св. Св апостоли Петър и Павел" и църквата “Свети Димитър” в село Калипетрово.

След Първата съборна служба днес, Патриархът ще поздрави миряните, уважили празника, след което ще бъде раздаден курбан за здраве.

В понеделник Негово светейшество ще се срещне с кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов. На площада на града патриарх Неофит ще бъде приветстван с "Добре дошъл" от гражданите на Силистра. Това е първото посещение на предстоятеля на БПЦ в качеството му на патриарх в Доростолската епархия, припомнят от митрополията в Силистра.

Силистра /Доростол/ е дала 21 християнски мъченици. Един от тях е Свети Дасий Доростолски. Негови мощи донесе приживе по време на посещението си в България Папа Йоан Павел Втори и те сега се пазят в силистренския катедрален храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“. Мощите на Свети Дасий Доростолски и мощи на други мъченици от Доростол ще бъдат изнесени в катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“. За пръв път вярващите християни ще се поклонят и пред мощи на Св. Св. Петър и Павел.

Съборът на Доростолските мъченици  е най – новият празник, който Българсаката православна църква вписва в календара си. Идеята за празника е на Доростолската митрополия, с решение на Светия синод. Според енциклопедия, издадена от Московската патриаршия през 1990 г., известни са имената на 21 доростолски мъченици, на които ще бъде посветено  тържествотоЗа събитието е подготвена специална църковна служба, която е отпечатана в луксозно изданиеРумънски иконописец  е изработил  и икона, посветена на доростолските мъченици, която ще бъде осветена в деня на празника.