Сирни Заговезни в Стария Добрич
Сирни Заговезни в Стария Добрич / dobrichgallery.blogspot.com
С кукерско шествие и сирнишко хоро добричлии ще отбележат празника
И тази година Община Добрич и Регионалния исторически музей  канят гражданите и гостите на града на 26 февруари /неделя/ от 16.00 ч. в АЕМО „Стария Добрич“ пред Часовниковата кула, за отбелязване на Деня за прошка - Сирни Заговезни. Преди това от 15.30 часа по централната улица на Добрич /бул. „25 септември“/ ще премине кукерско шествие.

Сутринта на Сирни заговезни в православните храмове по време на Светата литургия ще прозвучат думите от Евангелието: „Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мат. 6:14 – 15).
 
В Добруджа денят се празнува тържествено. Извършват се редица обредни действия – кукерски игри, хамкане, хвърляне на стрели, прескачане на огън, сирнишко хоро.
 
Сирни заговезни е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства преди дългите и строги великденски пости.
 
В празника на 26 февруари ще участва Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и музикален ръководител Живко Желев и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и пом.-ръководител Ирина Господинова.