торта
торта / Thinkstockphotos
На 27 май се навършват 20 години от създаването на Териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич. Тя е една от първите в страната, обединяваща хора с двойно сензорно увреждане. Целите и задачите на сдружението са начертани през 1997 г. от председателя на Националната асоциация на сляпо-глухите – Димитър Парапанов, който преди броени дни почина. Сред  първите ентусиасти в Добрич е Калинка Ковачева, която и до днес ръководи обединението. Други дейни членове са Златка Андонова, София Ганчева, Светла Маринова, Руска Ангелова, Стоянка Миланова, Илия Костов, Димитър Кънчев, Богдан Петров, Ваня Петкова и други.

От 2004 г. в организацията на национално ниво е учреден спортен клуб „Устрем“, а през 2005 г. - поетичен клуб „Вдъхновение“, в който седем от поетите са от Добричка област. В годините членовете й са участвали в редица състезания и фестивали за хора с увреждания и са завоювали челни места.

Членовете на териториалната организация ще отпразнуват своя двадесети рожден ден на 28 май от 10.00 ч. в клуб „Детелина“. Организаторите планират първоначално да се проведе рецитал на авторски есета и стихотворения.

Месец по-късно – на 27 юни, Деня на сляпо-глухия гражданин, ще се проведе редовното годишно отчетно събрание на сдружението в Добрич.