/ ThinkStock/Getty Images
Административният съд в Добрич отмени финансова корекция, наложена на община Добрич по проект за подобряване на водния цикъл, съобщиха от Общината.

Проектът е финансиран по оперативната програма "Околна среда". Финансовата корекция е наложена след сигнал за нарушение при възлагане на обществена поръчка за инженеринг при реконструкцията и разширението на пречиствателната станция за отпадъчни води в Добрич, припомнят от кметската управа.

На общината е наложена финансова корекция от пет на сто върху поисканите за възстановяване разходи от 26 594 736 лева, направени по договора с обединението изпълнител на обществената поръчка. Финансовото изражение на нередността е в размер на 1 196 497 лева.

Административният съд смята, че няма нарушение на европейското или националното право, което да води или би могло да доведе до необосновано изразходване на бюджетен ресурс.

Липсват и предпоставки за определяне действията на общината като нередност по смисъла на европейски регламент, поради което е отменена и финансовата корекция, посочват от кметската управа.