/ Снимка: Дарик, архив
Състав на Окръжен съд-Добрич намери за неоснователна жалбата на осъден за изнасилване, внесена с искане да бъде намален размерът на обезщетението, което той трябва да плати на пострадалата.
        
На първа инстанция Районният съд в Генерал Тошево е признал 53-годишния Димитър Б. за виновен в това, че на 28 септември 2015г. е изнасилил жена от генералтошевско село, като използвал сила и заплашване. На посочената дата мъжът извършил и блудствени действия спрямо същата жена.

Съдът отказа за втори път да измени мярката и да пусне от ареста разследван за убийство

За двете деяния той е получил общо наказание от 3 години „лишаване от свобода“ условно с 5-годишен изпитателен срок. Постановено било мъжът да заплати и обезщетение от 6 000 лева за нанесените неимуществени вреди на пострадалата, заедно с лихвите, считано от датата на  извършване на престъпленията. Мъжът не е атакувал присъдата си по отношение на наложеното му наказание, а е обжалвал само размера на присъденото в полза на насилената жена обезщетение.
        
Окръжният съд, след като се запозна със събраните по делото доказателства, изложените в жалбата доводи и становищата на страните, отхвърли искането на подсъдимия, като неоснователно. Нещо повече, в решението си съдебният състав определя обезщетението като „явно занижено“, предвид претърпените от жената, вследствие на посегателството, болки и страдания, и дългосрочните негативни последици върху нейната психика.

Съдът прецени обаче, че не може да завиши размера на обезщетението, поради липсата на постъпил протест от страна на прокуратурата или жалба от пострадалата. По тази причина постановената от Районен съд - Генерал Тошево присъда беше изцяло потвърдена.
        
Решението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.