Спрените плащания по САПАРД заплашват с фалит земеделците
Спрените плащания по САПАРД заплашват с фалит земеделците / netinfo

Спрените плащани по някои от мерките на програмата ни заплашват от фалит, алармираха земеделци, които вече са приключили своите проекти и чакат да им бъдат върнати 50% от вложените средства. Това стана на среща в Добрич с изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” д-р Атанас Кънчев. Агробизнесмените поискаха фондът да стане гарант пред банките при сключване на анексите към договорите за кредитиране. Много земеделци са готови да съдят фонд „Земеделие”, ако не им бъдат изплатени субсидиите, стана още ясно на срещата. Кънчев заяви, че стопаните имат пълното правода заведат дела.

191 са одобрени проекта по програма САПАРД от Добричка област. Това е три пъти повече в сравнение с Търговищка и Разградска области взети заедно, съобщи още д-р Атанас Кънчев. Той призова стопаните, които вече са приключили изпълнението на проектите си по програмата, да подават своите заявки за плащане. Те трябва да бъдат обработени в тримесечен срок.

Европейската програма действа в България от 7 години. За този период са одобрени 3 509 инвестиционни проекта на стойност 2 787 млн.лв. Изплатената субсидия за тях е в размер на 1 389 млн.лв. Към този момент са изплатени около 62% от общия бюджет на програмата.