Общински съвет Добрич
Общински съвет Добрич / Дарик Добрич
548 решения са взели съветниците на Добрич за двете първи години на мандата си, отчете председателят на местния парламент Иво Пенчев. Проведени са 27 заседания. Според него начинът на работа в сегашния състав е несравним с преди, по-интересен, дебатите са по-дълги и по-темпераментни и това се дължи на липсата на ясно изразено мнозинство.

В същото време, той смята, че Общинският съвет е осигурил комфорт на кметския екип, защото е върнал само 15 от предложенията на администрацията, като половината са приети след малки корекции на следващо заседание.
 
Председателят на Съвета обаче подчерта, че много негови колеги не одобряват бавните темповете на работа на кметския екип. Знаем, че сме в тежки финансови условия след корекцията за депото, обясни Пенчев, „но затова е кметът – да се справя, а ние – да даваме идеи, съвети и да лобираме пред централната власт. Не можем да се оправдаваме с миналото управление – който работи прави грешки“.
 
Той посочи, че се трупат неизпълнени обещания и съветниците смятат да започнат да напомнят за тези задължения. Първото, което тревожи съветниците е занемарената инфраструктура.

„Кметът обеща да оправи тротоарите и подлезите. Направиха се детски площадки, но улиците са в окаяно състояние, а има места, където няма да мине водният цикъл и поне там можеше да се подобри настилката - примерно квартал Добротица“, смята Пенчев. „Обещанието за 2 млн.лева за догодина за пътища и тротоари е утешително, но дано не се вземе нов кредит, защото тази тежест на Общината е вече застрашителна спрямо приходите“, коментира той и насърчи гражданите да участват активно в обсъждането на бюджет‘2018, което предстои през декември.
 
Друго тревожно, според председателя, е липсата на големи нови фундаментални проекти, които да се изпълняват. „Дано да се случат в оставащите две години, ние ще ги подкрепим, не сме хората, които ще спрат инвестиционно намерение в града“, категоричен бе Пенчев.
 
Общински съвет Добрич разработва в момента своя Фейсбук страница, където ще има представяне на всеки съветник с неговата активност. В момента ОбС е част от сайта на Общината, но липса съществена информация като питания на съветници и отговори на управлението, сигнали на граждани и т.н. Пенчев посочи, че ще се обърне към администрацията да качва на сайта и тази информация, освен решенията и докладните.