Първа копка по проекта воден цикъл на Добрич
Първа копка по проекта воден цикъл на Добрич / Дарик Добрич
С този проект даваме началото на края на водоснабдителните проблеми на добричлии, обяви градоначалникът Йордан Йорданов
Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Добрич Йордан Йорданов направиха първа копка от водния цикъл на Добрич на кръстовището на бул. ”Добричка епопея” с бул. ”Добруджа”. Проектът е от голяма важност за добричлии, тъй като ще реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа на града. Инвестицията е в размер на 114,9 млн. лв., от които 86,2 млн.лв. е размерът на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

„Добрич е сред първите градове в България по загуба на вода, над 80% от водата не стига до своите клиенти”, припомни министър Нено Димов. По думите му проектът ще минимизира  загубите и ще доведе до по-ниска цена на водата и по-защитена околна среда. „Този интегриран проект показва подход, който опазва околната среда, който дава по-добро качество на живот на гражданите и който в края на краищата е цел, поставяна от всяко едно управление – да се търси баланса между икономика и околна среда в името на това гражданите да живеят по-добре” – подчерта министърът. Той пожела на добричлии след две години, когато проектът завърши, парите по него да бъдат усвоени максимално и да не подлежат на никакви корекции, за което обяви, че много разчита на кмета и общинската управа.
 

Първа копка по водния цикъл на Добрич
Дарик Добрич

От своя страна кметът на Добрич Йордан Йорданов благодари на всички, които са помогнали за реализацията на проекта и на тези, които са се опитвали да го спъват. „Няма да ви лъжа, следващите две години ще има проблеми, ще има затворени и разкопани улици, кал и вода. Но трябва да знаете, че този проект е за наше добро. След тези две години ни очаква едно по-светло бъдеще – съвсем нова инфраструктура, чиста питейна вода, по-малко Вик аварии, впоследствие и по-ниска цена на водата. С този проект даваме началото на края на водоснабдителните проблеми на Добрич” – обяви градоначалникът. Той призова добричлии да следят ежедневно за изпълнението на  проекта и да подават сигнали къде и какво се случва в Добрич и се ангажира общинската администрация да реагира по най-бърз начин.
 

Първа копка по водния цикъл на Добрич
Дарик Добрич

Лично Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заедно със свещеници от Добрич и Варна отслужи водосвет за успех и сполука на начинанието.

Проектът е  най–мащабният, реализиран до този момент от Община  Добрич и има 10-годишна история. С неговата реализация ще се намалят течовете в мрежата, ще се подобри и пречистването на отпадъчните води. ПСОВ-Добрич в с. Врачанци е построена през 1986г., но досега не е реконструирана. Предвижда се изграждане на биологично стъпало с пречистване на азот и фосфор, което ще предотврати замърсяването на р. Добричка. Модернизираното съоръжение ще обслужва 92 498 души. Рехабилитирани ще бъдат и близо 80 км водопроводи, полагани в периода от 1950-1970 г.

Първа копка по водния цикъл на Добрич
Дарик Добрич

През първия програмен период в област Добрич са реализирани 7 проекта, по които са вложени над 64 млн. лв. От тях 25,5 млн. лв. в сектор „Води“ и 38,9 млн. лв. в сектор „Отпадъци“. Положената линейна инфраструктура е с дължина над 20 км.  В момента със средства от ОПОС 2014- 2020 г. се подготвя регионално прединвестиционно проучване  на територията на област Добрич, на базата на което ще  бъдат финансирани и други проекти във водния сектор.
 

Първа копка по водния цикъл на Добрич
Дарик Добрич

Първа копка по водния цикъл на Добрич
Дарик Добрич