Всички зам.-кметове и кметът Йорданов се отчетоха пред добричлии
Всички зам.-кметове и кметът Йорданов се отчетоха пред добричлии / Дарик Добрич
Над 2 милиона лева ще бъдат вложени догодина в ремонт на улици и тротоари в Добрич, заяви кметът Йордан Йорданов на общоградското събрание, на което той и екипът му отчетоха пред добричлии свършеното през двете години от мандата.

„За бюджет `2018 екипът ми ще предложи на Общинския съвет голяма част от средствата за капиталови разходи, плюс средствата от постъпления от местните данъци и от разпоредителни сделки – всичко това да отиде за улици и тротоари”, каза пред Дарик Йорданов. Той поясни, че сумата може да достигне и до 2,5 млн.лева.

Община Добрич е заплашена от санкция от 100 000 лева заради плочките на центъра

В общината е направен анализ, че 90% от дупките са от ВиК аварии. „Кой кмет иска градът му да е в дупки? Но когато ВиК копае на три места на една и съща улица – как да се възстанови? По закон това трябва да направи ВиК, но те нямат средства и се налага ние да възстановяваме. Няма как да запушим всички дупки на ВиК. Но се надявам с водния цикъл тези проблеми да се решат”, коментира в ефира на Дарик радио Йорданов.

В следващия бюджет ще се  заложи на сериозни ремонти на  тротоари. „През годините всичко е правено на парче, докато ние искаме да проектираме цялостно –тротоари  за цяла улица, а не за 50-100 метра”, посочи кметът.

Той обясни, че това ще бъде конкретен приоритет за 2018 година, към който ще бъдат насочени голям обем средства. За следващата 2019 година такъв приоритет може да бъде образованието, а също така и ремонти на общински сгради, които не са пипани от 25-30 години. Такива са например органовата зала и зала „Нели Божкова”.

На събранието кметът заяви още, че неговият екип мисли за кварталите и  изреди примери за направени детски площадки и облагородени места. От кмета бе поискано да се обърне внимание на кв.”Иглика”, който е построен през 70-те години, но оттогава там нищо не е правено. По този повод зам.-кметът арх Боян Коларов заяви, че нещата в града ще се случват, ако има отговорни и активни общности от хора, които да поемат отговорност за своите места и да предложат идеи, а общината ще помогне с всичко, с което може.

Като постижение кметът изтъкна още подобрените онлайн услуги, а екипът му и зам.-кметът д-р Баева получиха благодарност за въведената онлайн система за прием в детските градини.

Йорданов заяви, че сигурността в града ще бъде по-голяма, когато бъдат заети предвидените 8 места за общински полицаи.

Беше отчетено още, че е стартирало санирането, като бе предоставена подробна писмена информация как вървят дейностите за всичките 41 блока по националната програма и деветте блока по ОП”Региони в растеж”.

На присъстващите на събранието бяха раздадени информационни брошури с изброени всички улици и отсечки, попадащи в ремонтите по водния цикъл. По достъпен начин това ще може да се види и на сайта на общината, увери Йорданов.