Списание на ВУМК, класирано сред най-добрите научни издания в света
Списание на ВУМК, класирано сред най-добрите научни издания в света / Дарик Добрич - архив

Българското научно списание „European Journal of Tourism Research”, издавано от Висше училище Международен колеж (ВУМК), е класирано сред 50-те най-добри научни списания за туризъм в света, съобщиха от колежа. Класацията за 2011 година е публикувана в едно от списанията на най-голямото издателството за научна литература в света – Елсевир (Elsevier).

European Journal Tourism Research е единственото българско научно списание по туризъм и се нарежда на 34-то място от общо 150 подобни издания в целия свят.  Подредбата е направена според цитиранията на ръкописите, публикувани в списанието - използването на статиите в него от други учени по света. Изданието се разпространява в няколко хиляди университетски библиотеки по целия свят.

„Списанието излиза само от четири години, а напредва много бързо в световните класации – това е безспорен престиж. Успех е и за българската наука. През 2009 и 2010 г. то бе подкрепено финансово от „Фонд научни изследвания” – сподели доц. д-р Станислав Иванов, главен редактор на изданието и академичен директор на ВУМК. Той поясни още, че редколегията му се състои от 52-ма специалисти от 26 държави. Досега е публикуван само един материал на български преподавател, понеже постъпващите статии се разглеждат отговорно и само около 15% влизат в изданието.

Списанието излиза два пъти годишно - през април и октомври. Предстои 9-ият му брой, който ще е посветен на големи събития като Олимпиадата в Лондон и Европейското първенство по футбол. European Journal Tourism Research е академично издание и не е предназначено за масовия читател.