Хор "Седянка"
Хор "Седянка" / http://rekits-silistra.com/

Смесен хор „Седянка “ от Силистра спечели престижна награда по време на  юбилейното десето издание на Международния хоров конкурс в столицата на Молдова Кишинев. Отличието е „Бронзова диплома“, в категория  „Смесени хорове“, в най-горната възрастова група.

Хорът е наследник на повече от 120-годишни певчески традиции в крайдунавския град.

Под диригентството на Лидия Кулева, силистренските хористи от Народно читалище „Доростол“ се представиха в компанията на над 20 състава от Молдова, Румъния, Македония, Украйна и България.

Силистренският хор "Седянка" пожъна успех в Румъния

Разнообразният репертоар включваше образци от българския обработен фолклор, църковно-славянски песнопения , както и две песни на румънски език. Творбите бяха представени на най-големите сцени в Молдова – в Палатата на републиката, в Държавната филхармония, в един от най-престижните им театри, в Природо-научния и етнографски музей, в храма в село Крикова и др. 

Интернационалното жури оцени умението на силистренските хористи да пресъздават по свой начин произведения от различни епохи и стилове, плод на многогодишни творчески натрупвания и умения, при това с участието на певци от няколко поколения.

се