Силистренският хор Седянка с международна изява
Силистренският хор Седянка с международна изява / Областна администрация - Силистра

Смесен хор „Седянка“ при читалище „Доростол“ – Силистра участва във втората си за годината международна изява, съобщават от Областната администрация в крайдунавския град. Под ръководството на новия си диригент Лидия Кулева единствената по рода си формация в област Силистра се включи в 34-ото издание на Международния фестивал за хорова музика „И. Д. Киреску“ в  Черна вода. Музикалният форум той бе посветен на 120-ата година от основаването на хоровата формация в румънския град. Тя е създадена през 1895 г., когато е бил изграден и първият мост над река Дунав в този район, някога най-дългият в Европа.

Двудневният фестивала се проведе в Дома на културата и в местния храм „Св. св. Константин и Елена“. Участваха  хорове от Букурещ, Констанца (вкл. формации към митрополията), Кълъраш, Дева, Тополовени и др. Жури от 12 души – професори, композитори и диригенти наблюдава над 200-ата певци, включили се в проявата.

Силистренци бяха единствените чужденци, приели поканата за участие със светска програма, включваща творби на Филип Кутев, Емануил Манолов, Петко Стайнов и Парашкев Хаджиев, както и с букет от емблематични църковно-славянски песнопения по творби на  Добри Христов, Соловьов, Архангелски и Арнаудов. Международната изява бе прощъпулник за диригента Лидия Кулева. Корепетитор на състава е Ингеборг Нейова. От името на читалището в групата бе Йорданка Димова, а визитата бе осъществена с помощта на преводача Григор Шопов.

През м. юни бе първият за годината международен фестивал с участието на Хор „Седянка“, тогава под диригентството на Светлозар Христов. Той бе проведен в град Балчик.