Ще инвестират  8 млн. лева за намаляване загубите на вода в Добричко
Ще инвестират 8 млн. лева за намаляване загубите на вода в Добричко / netinfo

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира тази година между 6 и 8 млн. лв. за намаляване загубите на вода в Добричка област, съобщи заместник министър Димчо Михалевски.

Заместник министърът на регионалното развитие и благоустройството бе на работно посещение в Добрич. На среща с управителя на ВиК Величко Василев са обсъждани икономическите показатели на дружеството, възможностите за намаляване загубите на вода в областта и повишаване събираемостта на задълженията от потребителите.

От 45 милиона кубически метра вода подадена към населението за миналата година, инкасираните средства са за едва 10 млн. кубически метра. Реално само  22 % от подадената вода е платена , съобщи Димчо Михалевски. Той предупреди, че ще се използват всички законови средства, за да се повишат вземанията от некоректните платци. Михалевски коментира, че само две водни дружества в страната са с подобни ниски показатели на събираемост- тези в Добрич и Кюстендил.

Ако се повиши до 90 % събираемостта от консумирана вода, това не само ще спре покачването на цената на водата, но дори и до нейното намаляване, каза още зам. министърът и призова: "Скъпи български граждани, платете си сметките те са ваши!"