Проектът за новия храм
Проектът за новия храм / Дарик Добрич
Започна активната кампания за набиране на средства за бъдещия православен храм „Св. Лука Войно-Ясенецкий Кримски“ в кв. „Добротица“. Те се събират по два начина – чрез 20 кутии-дарителници, поставени в магазини и банкови клонове в Добрич, както и в банкова сметка на църковното настоятелство с IBAN: BG 94 CREX 9260 1060 9179 01; BIC: CREXBGSF – Токуда банк.
 
Досега в сметката има постъпили 3 400 лева, съобщи отец Петър Димитров. Той уточни, че касичките са затворени при нотариус и ще бъдат изпразвани периодично, когато се запълнят, и отново поставяни. Кампанията няма краен срок, целта е да се наберат достатъчно средства.

Дарителница
Дарик Добрич

Храмът на „Добротица“ ще бъде най-високият в Добрич, според проекта на арх. Петър Николов. Куполът му е висок 16 метра, което ще осигури много светлина. Общата квадратура е 250 кв.м. Сградата е кръстокуполна, няма да има колони във вътрешността. Планирани са тоалетни за служителите и миряните и специални стаи за свещенослужителите. „Исках църквата да е достатъчно голяма, за да могат спокойно да се правят богослуженията с всички тайнства, венчавки и кръщаване, както и да се събират достатъчно хора на Великден“, каза отец Петър. Според него църквата трябва да се прави така, че в нея хората да се чувстват на земята, но и на небето, тя е за поколения и години напред, не за днес и само за нас.
 
Вече е направен и проект за иконостаса, който ще бъде дело на майстор от Добрич – Костадин Костадинов. В него са вплетени елементи от иконостаса на митрополитската църква в Самоков, който е обявен за световно наследство на ЮНЕСКО.
 
Изчисленията сочат, че храмът ще струва 700 000 лева, но това не значи, че тези пари трябва да се наберат в касичките и по банков път. В сумата влизат и остойностените дарения, които са пожелали да направят много съпричастни на делото хора. Например за строителството ще се плати само труда на майсторите, няма да има печалба за фирмата, посочи Димитров. Материали ще се търсят дарение от големи строителни хипермаркети. Много доброволци са пожелали да се включат с труд. Дарени са първите необходими елементи от църковната утвар, съобщи още свещеникът.