Руският Патриарх Кирил приветства идеята за паметник на Свети Киприян
Руският Патриарх Кирил приветства идеята за паметник на Свети Киприян / netinfo

Руският Патриарх Кирил приветства идеята на кмета на Добрич Детелина Николова в Сретенския манастир в Москва да бъде издигнат паметник на Свети Киприян.  Това става  ясно от писмо на руския Патриарх Кирил до българския Патриарх Максим, получено в община Добрич.

В писмото главата на руската православна църква приветства идеята да се увековечи паметта на великия син на българския народ свети Киприян. Патриарх Кирил пише, че съгласно действащите закони в Русия е необходимо проектът да бъде съобразен със съществуващите изисквания и да се одобри от комисията по монументално изкуство към Московската градска дума. Негово светейшество Кирил допълва, че цялата проектна документация заедно с писмото на председателя на организационния комитет Детелина Николова са предадени в кметството на Москва и предстои да бъдат разгледани.

Идеята в Сретенския манастир в Москва да бъде издигнат паметник на дългогодишния духовен глава на Руската православна църква Свети Киприян беше предложена в края на 2008 година. Предложението е подкрепено от Генералното консулство на Руската Федерация във Варна, от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и бизнес-средите в Добрич. Макетът на паметника е изработен от скулптора Христо Илиев.

Свети Киприян е българин, дългогодишен духовен глава на руската православна църква. Сретенският манастир е мястото, където светецът изнесъл иконата на Владимирската Богородица от град Владимир през 1395 година. Тогава войските на Тамерлан били пред Москва и се счита, че застъпничеството на Богородица спасило руската столица от гибел.