„Русгеоком” продължава проучванията си край Рогозина, не търси шистов газ
„Русгеоком” продължава проучванията си край Рогозина, не търси шистов газ / Дарик Добрич, архив

„Русгеоком” АД е получило разрешение да продължи проучванията на нефт и газ в блок „Добрич” за още една година - до 5 март 2014-а. Компанията уверява, че няма да търси шистов газ. Това става ясно в отговор на официално запитване от страна на община Генерал Тошево, съобщават от пресслужбата на кметството.

До дружеството е отправено питане за работата по сондаж Р-1 Рогозина в блок „Добрич”, който се намира на територията на община Генерал Тошево. В отговора се посочва, че от октомври 2011 година до февруари 2013 година компанията е имала разрешение за търсене и проучване в блок  „Добрич”, издадено по реда на  Закона за подземните богатства. В рамките на това разрешение е прокаран дълбок сондаж за нефт и газ  - Р-1 Рогозина до дълбочина 5610 метра.

След решение на Министерски съвет „Русгеоком БГ” АД е подписало допълнително споразумение с Министерство на икономиката, енергетика и туризма, с което срокът на Договора за търсене и проучване на нефт и газ в блок „Добрич” се удължава с една година за оценка на регистрираните геоложки открития.
Дружеството е разработило годишен проект за работа, който вече е одобрен от МИЕТ. Проектът предвижда провеждане на продължителни изпитания в сондаж Р-1 Рогозина, провеждане на 230 км нови 2D сеизмични изследвания в блока и проучвателно-оценъчен сондаж с дълбочина до 2200 метра.

В отговора си до община Генерал Тошево дружеството изрично посочва, че в работния план за периода до 5 март 2014 г. не се предвиждат изследвания, свързани с търсене и експлоатация на находища на шистов газ.

Въз основа на получения отговор община Генерал Тошево се ангажира своевременно да информира гражданите за хода на проучвателните дейности на нейната територия, с цел да се предотвратят опитите за преекспониране на случващото се в Р-1 Рогозина блок „Добрич”, посочват още от кметството.