Румънската община Бистрет ще бъде партньор на Добрич в проекта за видеонаблюдение
Румънската община Бистрет ще бъде партньор на Добрич в проекта за видеонаблюдение / DarikNews.bg, архив

Община Констанца се е отказала да бъде партньор на Добрич в проекта за система за видеонаблюдение по новата програма за трансгранично сътрудничество Interreg Румъния-България - 2014-2020 година. Като нов партньор е привлечена друга румънска община – Бистрет, обл.Долж.

Проектът предвижда внедряване на цялостна система за мониторинг и сигурност в града. Идеята е да се осигури видеонаблюдение, съобразено с най-съвременните технологии за разпознаване и локализиране на наблюдаваните обекти.

Ще изграждат система за видеонаблюдение и сигурност в Добрич

Общината разполага със сграден фонд, в който ще бъде изграден център в тясна връзка с МВР. Той ще разполага със стая за видеонаблюдение и денонощни телефони. На възлови места в централната градска част, до нощни заведения, в кварталите и по периферията на града ще бъдат поставени над 35 камери с различен обхват.

Стойността на проекта, който чака одобрение, е 750 хил.евро, като частта за Добрич ще бъде вероятно около 450 хил.евро. Кметът Йордан Йорданов заяви пред Дарик, че очаква реализацията му да започне в следващите няколко месеца, защото в момента сигурността е приоритет в цяла Европа.