Румен Христов и Лъчезар Тошев са номининациите на СДС-Добич за лидер на партията
Румен Христов и Лъчезар Тошев са номининациите на СДС-Добич за лидер на партията / Дарик Добрич

Общинската организация на СДС в Добрич номинира Румен Христов и Лъчезар Тошев за поста председател на синята партия. Това бе решено на събрание на сините снощи, съобщи в ефира на Дарик радио Александър Алексиев - шеф на СДС-Добрич.

Мястото бе овакантено, след като Мартин Димитров се отказа от лидерската позиция. СДС ще избере свой председател на 8 юли, чрез вътрешнопартийни избори по места, а балотажът ще бъде на 15.07.

Номинациите трябва да бъдат заявени до 20 юни. Не е изключено местната структура да предложи още имена - на малко известни в публичното пространство, но млади и кадърни лица на партията, каза Алексиев.

Румен Христов бе министър, президентски съветник и кандидат за президент на последните избори, на които събра 60 000 гласа, а Лъчезар Тошев е депутат от СДС вече шести мандат.

На събранието са присъствали 30 от общо 86 души членове на общинската организация. „Никой не съжаляваше за разпада на синята коалиция, тъй като бе ясно, че тя няма да просъществува. Но и не говорим с омраза за ДСБ", коментира Алексиев.

В региона членовете на синята партия са малко над 200. На 8 юли ще се гласува в общинските офиси на СДС.

Местни отчетно-изборни конференции ще има едва след парламентарните избори догодина. „Сега сме съсредоточени в изработването на идеи, послания и политики, които ще отправим към избирателите. В Националния съвет на СДС в тази насока работят експертни комисии. СДС ще влезе в бъдещия парламент, макар и с много усилия", смята Алексиев. Според него партия ДСБ няма да може да надскочи 1,5% от гласовете.