Решават дело по иск на 52-годишен срещу Прокуратурата
Решават дело по иск на 52-годишен срещу Прокуратурата / Дарик Добрич

Окръжен съд-Добрич обяви за решаване гражданското дело, образувано по искова молба на 52-годишния Спиридон Ив. Сп. от добричкото село Сенокос срещу Прокуратурата на Република България. Той моли Прокуратура да бъде осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините и да му заплати 30 000 лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Мъжът твърди, че те са претърпени в резултата на водено срещу него наказателно производство, което е приключило през 2008 година с оправдателна присъда. Ищецът претендира за законна лихва върху сумата и съдебните разноски.

Спиридон Сп. е признат за невинен от Районен съд Добрич по обвинението, че през 1998 г. е заблудил управител на фирма като сключил договор за покупко-продажба на два зърнокомбайна  и с това причинил на дружеството имотна вреда в размер на 25 милиона неденоминирани лева, представляваща големи размери.

Ищецът е бил привлечен като обвиняем и му е била наложена мярка за неотклонение задържане под стража за времето от 12 октомври 1999 г. до 7 февруари 2000 година. Наказателното производство срещу него продължило общо 9 години и 5 месеца и приключило с влязла в сила оправдателна присъда.

Спиридон Сп. претендира, че е претърпял неимуществени вреди – опозорено е доброто му име на човек и търговец, бил злепоставен в обществото, имал физически и психически болки, влошило се здравословното му състояние. Окръжният съд ще обяви решението си на 8 март.