Раздават хляб на добричлии в Световния ден против варварския добив на шистов газ
Раздават хляб на добричлии в Световния ден против варварския добив на шистов газ / Дарик Добрич - архив

На днешния 22 септември се отбелязва Световния ден срещу варварската технология за добиване на шистов газ. По този повод в над 500 точки на планетата ще бъдат организирани множество прояви - шествия, митинги, прожекции на филми, концерти. Техните организатори са обединени от идеята, че добивът на шистов газ чрез метода на хидравлично разбиване трябва да бъде забранен окончателно на цялата планета.

За последните години световното антишистово движение постигна немалко успехи - наложени бяха мораториуми в отделни щати и в различни по големина населени места в САЩ; в отделни административни райони на страни от Европа (Германия, Швейцария), Австралия и Канада. Временен мораториум съществува и в Румъния, Чехия също е на път да наложи такъв през идния месец. България и Франция са двете  единствени страни в света, където  след гласуване от Парламента, е въведена безсрочна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт на държавно ниво, припомнят от Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в Добруджа. Това бе постигнато през януари 2012 г. след вълна от протести из цялата страна.

На 22 септември, от 11.00 часа, в градския парк „Св.Георги”, Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ в България ще отбележи  „Световния ден против варварската технология за добиване на шистов газ” с раздаване на хляб на добричлии. Хлябът е символ на чистота  и с това активистите на движението призовават българите Българският народ  да са все така единни в защита на каузите за чиста земя и вода. Те отправят и послание към управляващите, че сега действащият мораториум върху шистовия газ в България трябва да се превърне в  Закон.