Обсъждане на казуса в Каварна
Обсъждане на казуса в Каварна / Дарик Добрич, архив
Не се състоя първата работна среща, на която да започне координиране прилагането на мерки по изпълнение на решението на Съда на ЕС по казуса „Калиакра“. Междуведомствената работна група на МОСВ с подгрупи „Земеделие“ и „Акватория“ трябваше да заседава в сградата на община Каварна. На срещата пристигнаха освен представители на МОСВ, водени от Мирослав Калугеров, още представители на МЗХ, БАН и БДЗП.

На срещата трябваше по план МОСВ да предложи екологична и научна информация, съобразена с културни, икономически, рекреационни, социални, местни особености, въз основа на която държавата  е направила предложение за създаване на  защитените зони ,,Белите скали“,  ,,Калиакра“ и ,,Комплекс Калиакра“, пред ЕК. Планирано бе и преразглеждане обхвата на Заповедта от 21 юли 2017 г. на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
 
Бе договорено, че на срещата няма да се разглежда формулировката за действия по работния проект на "Интегриран план за управление на защитени зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали"; процедурата по Наредбата за планове за управление на защитени зони; предложения ,,Интегриран план за управление на защитени зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали“, тъй като все още не са извършени предхождащи процедури по реда на Наредбата за планове за управление на защитени зони, предвидени в действащото законодателство. 
 
Срещата бе провалена, след като представителите на подгрупи „Земеделие“ и „Аквакултури“ категорично отказаха да подпишат присъствен списък. Аргументите им са, че в него е отбелязано, че срещите се провеждат в МОСВ. Те изразиха и несъгласие да обсъждат Интегрирания план – Калиакра, докато не бъдат изпълнени техните искания за представяне на екологична и научна информация, която е съобразена с културни, икономически, рекреационни и социални особености, както и регионалните и местните особености.

Всички участници прецениха, че разговорите в този формат са неконструктивни и докато не се изпълнят исканията на местните общности и протестиращите на 4 август плануваните срещи се прекратяват.